SRB - Bumbar

Bumbar
Противоклопни вођени ракетни систем Бумбар

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Protitanková řízená raketa "Bumbar"
Противоклопни вођени ракетни систем "Бумбар"



Protitanková řízená raketa Bumbar (Бумбар - Čmelák) je nesporným úspěchem kolektivu Vojnotechničského institutu (Војнотехнички институт) v Bělehradu, pod vedením PhD. Miodraga Kobilareva. Přestože na první pohled zejména raketa připomíná kopii francouzsko/ kanadského systému Eryx, je Bumbar výsledkem vlastního vývoje, který započal už někdy v r. 1994 a v době nejintenzivnějších prací se na něm podílelo více jak 20 lidí ve VTI a další stovka ve spolupracujících podnicích.

Výsledkem je moderní protitanková raketa s tandemovou kumulativní hlavicí řízená po drátě, s poloautomatickým naváděním (SACLOS), používající moderní konstrukční materiály i soudobou elektroniku jako například CCD kamery a signálové procesory. Výmetná náplň uděluje raketě jen minimální potřebnou rychlost, aby raketu bylo možné odpalovat i z uzavřených prostor. Stopovka na raketě je tvořena desítkami pulsně buzených IR diod synchronizovaných se vzorkováním CCD kamer a spolu s použitím moderních algoritmů číslicové filtrace je naváděcí systém vysoce odolný i proti aktivním prostředkům rušení jako například ruská "Štora". Naváděcí systém už nemá optický zaměřovač, obraz ze dvou kamer /široké a úzké pole/ a termovize pracující v pásmu 3-5 um je zobrazován na mikrodispleji.


Raketa má dosah 600 m daný podmínkami zadání, střelecké zkoušky ukázaly, že změnami rakety (cívka s drátem a motor) je možné docílit dosahu až na hranici 1000 m.



Ráže - 136 mm, délka rakety - 900 mm
Hmotnost rakety - 10 kg
Tandemová kumulativní hlavice ráže 136 a 55 mm
Průraz - 800 mm RHA za dynamickou ochranou
Dálka min. - 60 m, maximální - 600 m v čase 4,3 s
Startovní rychlost 18 m/s, maximální 250 m/s
Délka kompletu - 1164 mm
Celková hmotnost kompletu - 18 kg
Ve výrobě - od roku 2006.



Zdroje:
Zvláštní příloha časopisu Odbrana - Arsenal č. 1, z 15. ledna 2007.
Odborné články pracovníků VTI Bělehrad, (7 ks) publikované v časopise Naučno-technički pregled, v období 1995-2004.
URL : https://www.valka.cz/SRB-Bumbar-t103249#371576 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more