Jaké ozbrojené síly pro Českou republiku

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V souvislosti s nepřetržitým chaotickým vývojem AČR a neexistencí dlohodobější koncepce, mě napadla následující otázka. Jak by měla vypadat Armáda české republiky? Jaké by měla mít početní stavy, složení a jakou výzbrojí by měla disponovat?
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#369318 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Odpovědět na tuto otázku není zrovna jednoduché protože mnohem dříve než se začnou řešit počty, technika či zbraně je potřeba začít s tím základním-koncepcí.


K čemu má armáda sloužit?Možnosti jsou kupříkladu tyto:


1)Vševojsková armáda určená k obraně ČR proti napadení konvenčními nepřátelskými silami-což předpokládá širokospektrálně založenou armádu v jejím klasickém pojetí (příkladem budiž třeba ČSLA)
2)Expediční sbor-tedy vysoce mobilní jednotky s menším podílem těžkých mechanizovaných jednotek a s důrazem na možnost rychlého přesunu (což zároveň předpokládá silné a výkonné vrtulníkové a dopravní letectvo)
3)Protiteroristickou armádu-obdobně jako v předchozím případě ovšem s podstatně větším důrazem na speciální jednotky a možnost jejich podpory a nasazení kdekoli i v obtížném terénu (což předpokládá dobře zvládnoutou leteckou podporu-ideálně pomocí bitevních a transportních vrtulníků)
.
.
.
.


Možností je řada a bez stanovení nějaké hlavní koncepce se obávám že tato debata bude spíše akademická.Navíc je třeba si uvědomit že v případě ČR bude změna koncepce a s ní spojená i organizace armády změnou nevratnou protože jakmile si politikové zvyknou že armáda se dá provozovat levněji kupříkladu zrušením bitevních vrtulníků, těžko se je do budoucna podaří přesvědčit o opaku při další změně koncepce (pokud se tedy nepoštěstí projít nějakou větší válkou ve střední evropě po které by jim to snad došlo)-kupříkladu ve chvíli kdy by se třeba v Rakousku dostal ke korytu zase nějaký malíř, což by logicky vedlo k nutnosti zavést armádu dle příkladu 1).


Můj osobní názor je takový že by jsme měli mít vševojskovou armádu odvodového typu zaměřenou především na naši vlastní obranu doplněnou menším (možno kombinovaným) profesionálním expedičním sborem ovšem obávám se že tato koncepce je v současnosti neprůchodná...
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#369320 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V názoru na základní koncepci a úkolech AČR máme shodný názor. Zkusme trochu teoretizovat a veďme debatu tímto směrem. Otázka tedy zní - jakými prostředky by měla disponovat armáda, případně i další ozbrojené složky státu, určené k obraně ČR proti napadení konvenčními silami protivníka který povede ůtok jednak z venčí ale využije i podpory teroristických buněk již dříve usazených na našem ůzemí.
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#369324 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nu, pokud teoretizovat, myslím že jako základ by se snad dal použít původní model ČSLA, tedy pro ČR pouze Západní vojenský okruh (Východní byl na Slovensku takže jej v případě že nepočítáme s nějakým zásadnějším spojením našich armád netřeba zahrnovat do úvahy) čítající 2 pozemní armády (1. a 4.armáda) s 3 tankovými a 5 motostřeleckými divizemi.


Toto by bylo možné pro začátek doplnit jedním stíhacím leteckým plukem v Čáslavi, jedním stíhacím-bombardovacím v Náměšti a jedním vrtulníkovým v Přerově a dopravním plukem ve Kbelích nebo spíše na nějakém větším letišti (Mošnov?).


Co se týče rozvoje tak v případě využití tohoto modelu by bylo záhodno provést určitou redislokaci pozemních útvarů, které v původní variantě byly rozmístěny ve směrech západ, jihozápad a jih což ovšem nepředpokládá možnost obrany z kteréhokoli směru.Dejme tomu že by se tedy 12.motostřelecká divize přesunula řekněme do prostoru Ostrava a 20.motostřelecká divize do prostoru Hradec Králové (prostory jejich působnosti se překrývají s působností 1.tankové a 2.motostřelecké divize) což by zajistilo podstatně rovnoměrnější rozložení sil podél hranic a zajistilo severní směr.Dále by bylo vzhledem k faktu že v konfliktech posledních 20 let převládal vliv letectva záhodno rozšířit podstatně vzdušné síly.Ideálně zpětným převzetím, opravou a znovuzprovozněním letišť České Budějovice, Bechyně, Hradčany (ta solární elektrárna tam fakt není nezbytná Smile ), Mladá a Hradec Králové (v případě že by se jo dařilo tak přidejme i Prostějov-s obnovením letiště Žatec už asi ekonomicky počítat nelze) a zde rozmístit další tři stíhací a dva stíhací bombardovací letecké pluky a jeden vrtulníkový pluk (Prostějov-výhoda je blízkost speciálních jednotek dislokovaných právě v Prostějově) což by nám letectvo podstatně vylepšilo a narozdíl od současného paběrkování i zefektivnilo.


Otázkou však zůstává orientace výzbroje.Nejvhodnější zbraně pro pozemní síly asi stanoví fundovanější (předpokládám variaci na Abrams/Bradley) nicméně pro letectvo bych si vzhledem k orientaci na NATO (mám dost zásadní pochyby že by se přes pravdolásku na MO podařilo protlačit nákup ruské výzbroje) bych jako nejvhodnější výzbroj viděl letouny Jas-39C pro stíhací pluky, Panavia Tornado (ty by se daly sehnat poměrně výhodně z VB které je chce nahradit F-35) pro stíhací bombardovací pluky a vrtulníky Eurocopter Tiger pro vrtulíkové pluky (v případě zřejmě neprůchodné "ruské" varianty potom sestavu Su-30/35 pro stíhací pluky, MiG-35/Su-32FN/Su-39 (v případě orientace alespoň jednoho z nich na bitevní úkoly) pro stíhací bombardovací pluky a Mi-35/Ka-50/52 pro vrtulníkové pluky).Ovšem je to jen čistě teoretická představa...
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#369327 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

A neriešila sa táto, alebo veľmi podobná téma na tomto fóre už niekedy v minulosti???? Len si neviem spomenúť pri akej príležitosti.
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#369328 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Buko, je to možné nicméně nehledal jsem to.


Jinak ještě k tématu, kdysi jsem dával dokupy takový přehled ČSLA k roku 1989 s dislokací útvarů na Google Earth, tedy jej přikládám.Původně to bylo tvořeno pro What-If ale měla by to být originální verze ještě bez provedených změn.Samozřejmě to asi není zdaleka kompletní ale snad to nějakou představu o rozmístění ČSLA a její velikosti dá a někomu v jeho bádání či úvahách pomůže.


Stačí to jen stáhnout a s nainstalovaným GE spustit.Nahraje se to samo.
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#369329 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Priznam se, ze jsem zustal dosti prekvapeny pote, co me kamarad preposlal tuto "analyzu". Bohuzel ani jeden z nas nezna rok vydani a podle strankovani to vypada, ze tato cast bude soucasti nejakeho strategictejsiho dokumentu.


Pojednava o pristupu armady CR k tankum a jejich nasazeni.


Pominuli historicke nepresnosti tak, co me naprosto zarazi je bohorovny pristup, ze nas v nejblizsi dobe nikdo nenapadne.


Nevim, ale priznam se, ze mam z celeho dokumentu velmi negativni pocit.
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#372640 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak nějak si nemůžu pomoct ale přístup pana Galatíka (mimochodem je zajímavé se zamyslet nad tím jak došel k počtu 30 tanků což odpovídá počtu modernizovaných T-72M4CZ - zbylých 144 T-72 se v rámci "reformy" plánuje k likvidaci?) mi silně připomíná přístup před WWII.Válka nebude a pokud ano, spojenci nás zachrání...jen je otázkou kdo nás případně zachrání před našimi spojenci...


Co se týče jeho závěrů, ony ty úvahy zas tak zcestné nejsou, ostatně pokud se podíváme třeba na výsledky Desert Storm tak v bojích s Iráckými tanky měly Abramsy roli spíše druhotnou (drtivou většinu iráckých tanků zlikvidovalo bitevní letectvo a Bradleye s PTŘS).Jenže, pro aplikaci u nás nám chybí právě ty dva aspekty, které tanky odsouvají do druhé linie. Naše současné bitevní letectvo (tedy "bitevníky" L-159 a bitevní vrtulníky Mi-24) na tom není zrovna nejlépe a pochybuju že by se situace mohla výhledově zlepšit. Obávám se že nějaká modernizace či náhrada Mi-24 v rámci "úsporných opatření" nepadá do úvahy takže po vylétání technické životnosti s největší pravděpodobností budou následovat Slovenské Hindy čímž naše letectvo prakticky ztratí možnost eliminace bodových obrněných cílů. Jistě, podobný argument bývá obvykle uchlácholován jejich náhradou L-159 ovšem představa Alky jak zametá pozemní armádní formace ve stylu A-10 nebo Su-25 je mírně řečeno úsměvná.Bude ráda když takový útok sama přežije, natož aby tam ještě někoho likvidovala.


Podobně žalostná je i situace u pozemní techniky, která by PTŘS měla používat. V součnosti AČR používá na obrněné technice PTŘS 9P135M1/M3 na BVP-2 a Spike-LR na Pandurech.Výzbroj sice ne nezajímavá avšak vzhledem k počtům obou typů a postupnému úbytku BVP mám určité pochybnosti že by byly schopny dostatečně nahradit palebnou sílu tanků v obdobné míře jako kdysi TOW u Bradleyů.


Zbývá tak jediná možnost a to jsou pěchotní protitankové systémy z nichž AČR standartně disponuje pancéřovkou RPG-7/7V a nestandartně systémem FGM-148 Javelin.Bohužel, stejně jako u pozemní techniky mám dost zásadní pochybnosti že počty těchto zbraní, jejich účinnost a operativnost by byly schopné adekvátně nahradit tankové jednotky (což ostatně nejsou ani u podstatně silnějších armád US Army nevyjímaje).


Takže podtrženo sečteno myslím že předpoklad že se v dohledné době AČR podaří tanky nahradit je velmi úsměvný.Bohužel, mám obavy že v případě že tato studie je vážně oficiálním dokumentem, někdo se toho nakonec chytne a začne podobné závěry prosazovat a to by byla katastrofa...
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#372665 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ad tanky, možná bychom byli v lepší situaci, kdyby se modernizace nezačala plánovat tenkrát na těch 390 kusů... To snad už tehdy muselo být jasné, že je značně přestřelené číslo. A Německo tehdy ještě prodávalo Leopardy 2 relativně velmi levně...
Co se Zálivu týče, role letectva byla dost přeceňována (zejména letectvem Wink), je pravda, že Bradleye si připsaly víc zásahů, než Abramsy, na druhou stranu i díky tomu, že nepřítel soustředil palbu na tanky a Bradleye tak měly čas mířit Wink Kdyby tam ty tanky (víceméně imunní proti čemukoli, co na ně mohli Iráčané hodit, aspoň zepředu) nebyly, tak by Bradleye velice trpěly.
Co se PTŘS týče, předpokládám, že Pandur by bylo možné přeměnit v ad hoc stíhač tanků tím, že by nevezl výsadek a místo něj by improvizovaně převážel víc PTŘS, ale to by byla dost nouzovka. Myslím, že by mělo smysl zvýšit v tomto ohledu vybavenost PTŘS, ani ne kvůli nebezpečí hord tanků, ale i třeba kvůli misím - Carl Gustaf je hezká věc, ale na větší vzdálenosti jsou PTŘS v Afghanistánu běžně užívány. Pokud by chtělo MO postupovat logicky (já vím, já vím...) tak by se naskýtala možnost vybavení AČR PTŘS z rodiny Spike, pže a. jsou na Pandurech, takže by zde už byla logistická základna a b. nabízejí rozvinutou řadu PTŘS od velmi dlouhého dostřelu (SPike ER) po velmi přesnou střelbu na krátkou vzdálenost (MicroSpike).
Každopádně je podle mne základem zachování vševojskového charakteru armády - nikdo neví, co bude za deset let, a pokud v té době bude potřeba náhle armádu expandovat, je mnohem snazší využít personál symbolického tankového praporu pro výcvik tankistů, než vyhledávat po 10 letech lidi, co někdy kdysi dávno s tanky jezdili, aby zase zakládali tankové vojsko.
Ostatně jak se přesvědčili Kanaďani nebo Dánové, tanky se velice uplatní i v "malé válce". A dělostřelectvo také (Dokonce i Poláci mají v Afghanistánu tuším 5 ks ShKH Dana, podle Polského známého jsou min. dvě permanentně v palebném postavení)...
Takže asi tak. Možná je to trochu nesouvislé, ale s tím už nic nenadělám, mizím na prodloužený víkend do lesů, vod a strání Smile
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#372682 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zkuste jim napsat:
www.army.cz
www.army.cz


Sice moc nevěřím tomu, že by se vox populi zaobírali, ale špetka naděje zůstává Wink
URL : https://www.valka.cz/Jake-ozbrojene-sily-pro-Ceskou-republiku-t102509#372688 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more