Zákon ČSR č. 61 Sb. o zrušení šlechtictví, řádů a titulů

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Již dne 10.12.1918 přijalo Národní shromáždění nově vzniklé ČSR zákon č. 61 Sbírky zákonů a nařízení, jímž bylo v plném rozsahu zrušeno šlechtictví, řády a tituly.


Zákon č.61/1918sb.


Změna: 243/1920 Sb.


§ 1
Šlechtictví a řády, jakož i veškerá z nich plynoucí práva se zrušují, rovněž tak tituly, pokud byly udělovány jako pouhá vyznamenání. V platnosti zůstávají takové tituly, na které lze splněním předepsaných podmínek nabýti právního nároku (titul doktorský, inženýrský atd.), pak tituly, jež vyjadřují skutečně zastávanou úřední hodnost, a vyznamenání udělovaná vysokými školami (čestné doktoráty a pod.).
Bývalí šlechtici nesmějí užívati svého rodného jména s přídomkem nebo dodatkem vyznačujícím šlechtictví.


§ 2
Občané republiky Československé nemohou ani v cizině platně přijímati vyznamenání, pokud byla předcházejícím paragrafem zrušena.


§ 3
Ministru vnitra ukládá se, aby v dohodě se zúčastněnými ministry zákon tento provedl.


§ 4
Zákon tento nabývá platnosti dnem vyhlášení.


Dr. Karel Kramář v.r.
A. Švehla v.r.
URL : https://www.valka.cz/Zakon-CSR-c-61-Sb-o-zruseni-slechtictvi-radu-a-titulu-t102364#369019 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more