Pamětní odznak odbojové skupiny K.O.S.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní odznak odbojové skupiny K. O. S.


Tato "odbojová" skupina má stále problém s vyjasněním své odbojové činnosti. První kdo tento odznak popsal byl pan Václav Měřička a všichni přebíráme jeho závěry bez hlubšího ověření a zodpovězení některých otázek.


Pan Měřička rozšifroval heslo K.O.S. jako: Klid – odvaha – síla.


Odznak jsem získal od nositele ze Skutče ve východních Čechách (bohužel bez legitimace, či potvrzení), který mi tvrdil, že heslo mělo význam:


Kázeň – odvaha – síla.


Historie skupiny
Příslušníci skupiny svoji aktivní odbojovou práci kladou již do roku 1943 s tím, že jejich hlavní činnosti byl sběr informaci, tedy zpravodajská činnost. Zároveň však připustili i drobnou sabotážní činnost, která nikdy nikým nebyla ověřena či prověřena. Prokázáno je však to, že skupina byla infiltrována konfidenty gestapa, kteří využili radiové spojení (zde není jasné s kým, ani není jasné kde získali radiostanici). Příslušníci skupiny tvrdili, že měli spojení s Londýnem, ale zde opět chybí doklady o provozu radiostanice.


I když skupina měla několik prokázaných konfidentů, pan Měřička uvádí, že v roce 1944 členové skupiny znásobili svoji zpravodajskou i sabotážní činnost. V této době gestapo zasáhlo a členy skupiny částečně pozatýkalo.


Přeživši příslušníci skupiny K.O.S svoji zpravodajskou činnost řídili s pomocí pracovníků spojů, ale o tom se dá pochybovat, neb pracovníci spojů byli pod dozorem nejen Gestapa.


Po roce 1945 nikdo z příslušníků skupiny neobdržel osvědčení dle § 255/1945 Sb. o odbojové činnosti. Je možné, že tato skupina více působila po 8. květnu 1945.


Popis odznaku:
Jednoduchý odznak je zhotoven ze slabého bílého kovu. Jde o výlisek, nikoliv o ražbu. Cípy hvězdice jsou ostré a mají podobu husitského "bijáku". Mezi těmito ostrými a střechovitými paprsky jsou vloženy ploché mezipaprsky.


Na střed hvězdice je položený červeně smaltovaný středový medailon. V medailonu je stojící heraldická postava lva státního znaku ČSR.


Modré mezikruží nese v horní části nápis: K. O. S. a v dolní části pak zajímavý letopočet 1918-1945.


Pro běžné nošení by určený malý klopový odznak – viz obrázek, zde je využito středního medailonu hvězdice.


Literatura:
Václav Měřička: Československá vyznamenání II. národní odboj.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-odbojove-skupiny-K-O-S-t103298#371729 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je více než potěšitelné pokud se podaří získat další "zajímavůstku", která se vztahuje k již popsané dekoraci či odznaku a doplní tak to co obecně známe.


Mezi takové zajímavosti bezesporu patří "bojová zástava" odbojové skupiny K.O.S.. Jistě, že to není prapor s kterým odbojáři nastupovali do bojů s nepřítelem, ale jde o poválečnou snahu zviditelnit příslušníky skupiny na slavnostních nástupech a přehlídkách, které se vždy k výročí osvobození konají.


Prapor skupiny nese letopočet 1918-1919 jako upomínku bojů mladé republiky ČSR a letopočet 1939-1945 jako upomínku na odboj proti německým okupantům. Jde o jednostranný prapor, který bychom (snad) mohli nazývat vojenskou standartou.


Podobné prapory známe i u dalších skupin a jednotek a bohužel i když můžeme partyzánské hnutí hodnotit ne vždy příliš lichotivě, podobné památky patří do úschovy Vojenského historického muzea.


Obrázky této standarty jsou uveřejněny se souhlasem majitelky.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-odbojove-skupiny-K-O-S-t103298#373418 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more